Tento měsíc doprava ZDARMA na veškeré produkty!

Macramé

Macramé, neboli drhání

Pokud se zajímáte o různé ruční práce a umělecké řemeslo, určitě už jste slyšeli o technice zvané macramé, neboli drhání. Toto umělecké řemeslo se vyznačuje tím, že se provádí pomocí vázání  uzlů pomocí speciálních bavlnek, které se spojují do složitých vzorů a designů. Macramé se často používá pro výrobu dekorativních předmětů, jako jsou závěsy, stěnové dekorace, rohože a další doplňky do interiéru.

7AC703F1-546D-4371-91F2-AD8F5EA46007

Macramé v minulosti a dnes

Historie macramé sahá až do starověkého Egypta, kde se tato technika používala pro výrobu textilních výrobků. Poté se macramé rozšířilo do dalších zemí, jako jsou Persie, Indie a Čína, kde se používalo k výrobě dekorativních předmětů a oděvů. V Evropě se macramé stalo velmi populární od 17. století až do 19. století, kdy se používalo pro výrobu závěsů, ozdobných kapesníků a dalších dekorativních předmětů.

Dnes je macramé opět velmi populární a často se používá jako způsob, jak ozdobit svůj domov a vyjádřit svou kreativitu. Zejména ve spojení s dnes velmi populárním boho stylem se z macramé stává velmi žádaným moderní doplněk. Technika drhání umožňuje vytvářet složité a krásné vzory a designy, které jsou jedinečné a originální. Výhodou macramé je také to, že je relativně snadné se  jej naučit a provádět, takže může být vhodné pro začátečníky i pokročilé umělce a kreativce.

Pomůcky pro výrobu macramé

Při výrobě macramé se používají různé druhy nití a materiálů. Tradičně se používaly přírodní vlákna, jako jsou bavlna, konopí a len, ale dnes se používají i umělé vlákna, jako je polyester a nylon. Existuje také mnoho různých druhů uzlů, které se používají při výrobě macramé, včetně uzlu na rybičku, uzlu na půlplyš a uzlu na drátěnku.

7B6184E5-CBC0-4C91-9EC6-6BDD1927BFD7

Na WoodenPuzzle.cz nabízíme nejrůznější dřevěné tvary, platformy a základny ze dřeva vhodné pro výrobu macramé - půlkruhy ve tvaru mandal, klasické kruhy ve všech možných velikostech, ale i dětskou boho duhu a další moderní a zajímavé prvky. Každý výrobek je vyhotoven z vysoce kvalitní dřevěné překližky a nabízíme jej za přijatelnou cenu.

Jak začít s macramé?

Pokud se chystáte začít s výrobou z macramé, měli byste začít s něčím jednoduchým, jako je například náramek nebo náhrdelník. Existuje mnoho návodů a tutoriálů, které vám ukážou, jak vyrobit základní uzly a jak je kombinovat do složitějších vzorů a designů. Pokud chcete zlepšit své dovednosti a naučit se více pokročilých technik, můžete se přihlásit na kurz nebo workshop, který vám pomůže zdokonalit vaše zručnosti a naučit se nové techniky.


216F50B8-F4BE-4364-933A-3BFB39FDA041